Menu
 • Bel ons:026 - 33 33 730

Disciplines

Onze disciplines

Onze Disciplines

 • surgery Chirurgie
 • dermatology Dermatologie
 • diagnostic-imagery Diagnostische beeldvorming
 • Internal Medicine Interne geneeskunde
 • Neurology IVC Neurologie
 • Oogheelkunde
 • Orthopedics IVC Orthopedie
 • health Spoedeisende hulp
 • Tandheelkunde

surgery Chirurgie

Met chirurgie bedoelen we behandeling van verwondingen, tumoren en infecties met name door het uitvoeren van operaties. Bij neurochirurgische ingrepen worden aandoeningen betreffende het zenuwstelsel (zoals ruggenmergbeknelling door een hernia) aangepakt.

BEHANDELEN

Een chirurgische patiënt kan worden aangeboden voor tal van redenen. Sommige operaties zijn spoed en anderen kunnen worden gepland. Bij Evidensia Dierenziekenhuis Arnhem worden operaties van weke delen en benige structuren met regelmaat uitgevoerd. Voor de operatie wordt met u overlegd over het plan en nodige zorg voor en na de operatie. Ook vindt er na een operatie nog een controle plaats.

De meeste operaties worden uitgevoerd door dr. Paul van der Heijden. Neurochirurgische ingrepen (zoals aan de wervelkolom in verband met hernia's of cystes) worden uitgevoerd in samenwerking met drs. Koen Santifort. Daarnaast doet drs. Hildeward Hoenderken de laparoscopische ingrepen.

dermatology Dermatologie

Dermatologie, ofwel de leer van de huid en aanhangselen, omvat aandoeningen van de huid, de nagels en het haar.

Vele honden en katten hebben huidklachten. Deze kunnen variëren van een schilferige tot een kaler wordende huid, het verkrijgen van korstjes en bultjes, tot een rode jeukende huid en vette vacht. Ook kunnen vooral de nagels, voeten en voetzolen, de neusspiegel en de bek, de anaalklieren en de oren veel pijnklachten geven. Allergieën komen erg vaak voor, maar ook andere huidziekten kunnen in eerste instantie erg lijken op een allergie. De Europees erkende dermatoloog dr. Annette van der Lee is specialist op het gebied van alle mogelijke huidaandoeningen en in het bijzonder allergie en oorklachten (otitis). Zij heeft in 2014 haar promotieonderzoek afgerond naar atopie bij de hond. Dit is de meest voorkomende allergie bij de hond voor huisstofmijten en pollen. 

“Mijn grootste passies zijn het helpen van zieke dieren met huid- en oorproblemen en het overbrengen van kennis. Ik zie het als mijn taak om zowel mens als dier te helpen door zo efficiënt mogelijk de diagnose te stellen en de huidklachten onder controle te krijgen én te houden. Ik breng graag de aaibaarheidsfactor terug in huis! Een belangrijk onderdeel hierbij is het correct informeren en coachen van de eigenaar: Hoe ziet de toekomst er voor uw huisdier uit? Wat kunt u als baasje zelf doen om de gezondheid van uw huisdier te bewaken en oplopende behandelingskosten te voorkomen? Samen met de eigenaar wordt gekozen naar de best passende therapie, waarbij effectiviteit, bijwerkingen en kosten een rol spelen.” 

Bij EDZ Arnhem wordt de dermatologie beoefend door dr. Annette van der Lee en dr. Kelly van Amersfort . Zie ook de website: https://www.dermatologievoordieren.nl/.

Dr. A. van der Lee is ook via e-mail bereikbaar voor vragen van klanten en collega-dierenartsen. Klik op de onderstaande links voor de aanvraagformulieren.

Aanvraagformulier e-mailconsult voor eigenaren
Aanvraagformulier e-mailconsult voor dierenartsen

diagnostic-imagery Diagnostische beeldvorming

Bij beeldvormend onderzoek wordt een beeld van het inwendige van het lichaam van het dier gemaakt. Verschillende technieken zijn daarvoor mogelijk (röntgenfoto’s, echografie en andere).

BEHANDELEN

De andere specialismen maken vaak ook gebruik van beeldvormende technieken. Denk aan röntgenfoto’s bij botbreuken (orthopedie) en gebitsproblemen (tandheelkunde). Dierenartsen kunnen dieren ook verwijzen voor dit soort onderzoek om de foto’s door ons en onze specialisten te laten maken en beoordelen. Daarnaast staat echografisch onderzoek van hart, buik en andere lichaamsdelen door onze specialisten tot onze beschikking.

Bij EDZ Arnhem wordt beeldvormend onderzoek uitgevoerd door dr. Kim van Schaik-Gerritsen en drs. Anna Polderman.

Internal Medicine Interne geneeskunde

Interne geneeskunde is een breed vakgebied wat zich bezig houdt met de functie van de organen in het lichaam en de ziektebeelden die horen bij het niet goed functioneren daarvan.

BEHANDELEN

Aandoeningen als enteritis (darmontsteking), nierfalen en suikerziekte zijn voorbeelden van aandoeningen waarvoor een internist diagnostiek en behandeling kan verzorgen. Een internistische patiënt wordt door de dierenarts eerst altijd grondig onderzocht en het vraaggesprek met de eigenaar is ook onmisbaar in bepalen van de klachten en voor het opstellen van een plan. Soms is scopie (in beeld brengen van de maag/darmen) en het nemen van biopten nodig.

Bij EDZ Arnhem worden internistische patiënten behandeld door dr. Paul Mandigers, specialist interne geneeskunde.

Neurology IVC Neurologie

Met neurologie bedoelen we het deel van de diergeneeskunde dat zich met name bezighoudt met de diagnostiek en behandeling van ziekten van de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen.

BEHANDELEN

Een neurologische patiënt kan worden aangeboden voor tal van redenen. Sommige zaken zijn spoed en anderen kunnen worden gepland. Een neurologische patiënt wordt uitvoerig onderzocht, waarbij diverse aandachtspunten tijdens het neurologisch onderzoek van belang zijn. Maar daarvoor wordt allereerst een uitvoerig gesprek met de eigenaar gevoerd over de klachten. Bijvoorbeeld patiënten met epilepsie kunnen worden aangeboden voor uitvoerig overleg en gesprekken omtrent de behandeling hiervan. Diverse andere aandoeningen moeten zoveel mogelijk worden uitgesloten (denk aan bewegingsstoornissen).

Bij EDZ Arnhem worden neurologische patiënten gezien door dr. Paul Mandigers en drs. Koen Santifort.

Oogheelkunde

SCREENINGSONDERZOEKEN

Christiane Görig voert screeningsonderzoeken uit die gericht zijn op honden die voor de fokkerij gebruikt worden. Het is belangrijk om een screening uit te voeren om te voorkomen dat er gefokt wordt met honden die een erfelijke oogaandoening hebben zoals PRA (progressieve retina atrofie) of Cataract (grauwe staar).

DOORVERWIJZEN

Christiane behandelt de volgende oogziekten: Entropion, Ectropion, ziekten van de traanklier, hoornvlieszweertjes/ontstekingen, oogbol afwijkingen, tumoren op oogleden of achter het oog,  cataract, lensextractie, implantatie kunstlens, glaucoom, lensluxatie, ulcus corneae, corneaperforatie, corneasequester kat, ooglidrand tumor, cherry eye, ablatio retinae en PRA.

 

Wilt u meer informatie over het doorverwijzen? Neem dan contact met ons op.

 

Orthopedics IVC Orthopedie

Voor de behandeling van afwijkingen en ziekten van het steun- en bewegingsapparaat (botten, spieren en pezen) van uw dier. 

BEHANDELEN

Behandeling van orthopedische patiënt gaat op doorverwijzing van uw eigen dierenarts en start met een consult door de dierenarts-orthopeed. Daarbij, na het vraaggesprek en kennismaken, wordt vaak gevraagd het dier een stuk te laten lopen onder toezicht van de dierenarts. Afhankelijk van de bevindingen wordt samen besloten tot eventueel verder onderzoek (denk aan beeldvorming zoals röntgenfoto’s). Bij elke patiënt wordt een op maat gemaakt plan gevormd.

Chronisch (langdurig) kreupele dieren

Als uw hond of kat langdurig kreupel is zijn de volgende zaken van belang voor een afspraak bij onze orthopeed:

 • Laat uw hond/kat vanaf 12 uur voor de afspraak niet meer eten (nuchter houden, drinken mag wel)
 • Als de oorzaak van de kreupelheid nog niet bekend is en uw dier krijgt wel pijnstillers/ontstekingsremmers, geeft u dan vanaf vijf dagen voor de afspraak geen pijnstilling meer. Dit zodat onze orthopeed goed kan beoordelen waar het probleem zit en wat eventuele oorzaken zijn.
 • Maak filmpjes en stuur deze op of neem deze mee naar het consult als uw dier niet continu kreupel is (bijvoorbeeld bij kreupel alleen na opstaan)
 • Neem alle röntgenfoto’s die gemaakt zijn mee of laat ze ongecomprimeerd (DICOM) opsturen door uw dierenarts

Bij EDZ Arnhem wordt de orthopedie beoefend door drs. Paul van der Heijden.

health Spoedeisende hulp

Spoedgevallen vereisen direct de aandacht en zijn vaak levensbedreigend. Voor spoedgevallen buiten openingstijden is er in de regio Arnhem altijd een dierenarts bereikbaar via spoedlijn 026 - 33 33 730. Daarnaast kunnen dierenartsen spoedeisende gevallen ook doordeweeks doorsturen. Bij ons verwijscentrum kan dan specialistische zorg worden verleend of kan bijvoorbeeld beeldvormend onderzoek worden verricht. Gedurende de diensten van EDZ Arnhem doet een van onze dierenartsen uit het team de opvang en behandeling van spoedpatiënten.

Tandheelkunde

De tandheelkunde omvat het herkennen, voorkomen en behandelen van ziekten van de tanden en de omringende structuren.

BEHANDELEN

Bij dieren komen gebitsproblemen met regelmaat voor. Bij EDZ Arnhem kan uw dier terecht voor gebitsreinigingen en specialistische handelingen zoals behandeling van tandfracturen, wortelkanaalbehandelingen en plaatsen van protheses. Daarbij is het mogelijk om ook röntgenfoto’s van gebitselementen te maken om de tanden en omringende structuren beter te kunnen beoordelen.

De tandheelkunde wordt beoefend door drs. Hildeward Hoenderken.