Dermatologie

Aandoeningen van o.a. de huid, nagels en het haar

Dermatologie

  • Dermatologie
  • E-mail consult
  • Onderzoek vachtproblemen dwergkees

Dermatologie

Met dermatologie bedoelen we het deel van de diergeneeskunde dat zich bezighoudt met de diagnostiek en behandeling van alle afwijkingen aan de huid, de vacht, de oren, de neusspiegel, voetzolen en nagels.

Vele honden en katten hebben huidklachten. Deze kunnen variëren van een schilferige tot een kaler wordende huid, het verkrijgen van korstjes en bultjes, tot een rode sterk jeukende huid en vette vacht. Ook kunnen vooral de oren, de voeten, de nagels en voetzolen, de neusspiegel, de lippen of de tong en de anus veel pijnklachten geven. Allergieën komen erg vaak voor, maar ook andere huidziekten kunnen in eerste instantie erg lijken op een allergie.

Daarom kan het soms lastig zijn om de juiste diagnose te stellen en kunnen bepaalde behandelingen niet tot het gewenste resultaat hebben geleid. Dit geldt zeker als uw huisdier een minder vaak voorkomende huidziekte heeft. Wij helpen u, uw huisdier maar ook uw dierenarts graag verder met het oplossen van het probleem. De dermatologische patiënt wordt bij ons uitvoerig onderzocht en ook zal er met u een uitgebreid gesprek plaatsvinden, zodat wij een goed beeld krijgen. Indien nodig, kunnen we aan de hand van aanvullende diagnostiek u uitleggen wat er precies met uw huisdier aan de hand is en hoe we dit het beste kunnen gaan behandelen.

Veelal zal aanvullende diagnostiek, tijdens het consult kunnen worden uitgevoerd zoals cytologisch onderzoek, microscopisch onderzoek van huidafkrabsels, bacteriologisch of schimmeldiagnostiek en bloed- of urineonderzoek. Voor diagnostiek als het nemen van huidbiopten voor histopathologisch onderzoek, uitgebreide allergietesten en uitgebreid video-otoscopisch onderzoek en CT-scan, moet soms een nieuwe afspraak gemaakt worden.

Bij EDZ Arnhem worden dermatologische patiënten gezien door dr. Annette van der Leedrs. Kelly van Amersfort, drs. Ilse van Hensbergen en paraveterinairen Jolein Boekhoven en Lisa Overweg.

E-mail consult

Dr. A. van der Lee is ook via e-mail bereikbaar voor vragen van klanten en collega-dierenartsen. Klik op de onderstaande links voor de aanvraagformulieren.

E-mail consult eigenaar: 

Dit consult is er voor uw vragen over de huidproblemen van uw huisdier. Op basis van de informatie die u geeft, incl. foto's van uw huisdier waarop de afwijkende huid te zien is, krijgt u een verslag met daarin tekst en uitleg over de meest waarschijnlijke oorzaak van het probleem. Dit consult geeft geen gedetailleerd behandelplan.

E-mail consult dierenarts:

Dit consult is er voor uw vragen over de huidproblemen van uw patiënt. Op basis van de informatie die u geeft, incl. foto's en patientenkaart, krijgt u een verslag over de differentiaaldiagnose met waarschijnlijkheidsdiagnose en een gedetailleerd behandelplan (inclusief medicatie met doseringen).

Aanvraagformulier e-mailconsult voor eigenaren
Aanvraagformulier e-mailconsult voor dierenartsen

Onderzoek vachtproblemen dwergkees

Onderzoek naar vachtproblemen en kaalheid bij de dwergkees.
Informatie voor dwergkees-eigenaren. 

Beste huisdiereigenaar,

Honden en katten kunnen naast huidproblemen ook last hebben van vachtproblemen en kaalheid. Naast verkeerde vachtverzorging kunnen ook medische oorzaken voor vachtproblemen zorgen. Sommige aandoeningen zien we vaker bij bepaalde rassen, zoals ‘Alopecia X’ of wel ‘Black Skin Disease’ bij dwergkeesjes.
Alopecia betekent deels of volledig verlies van haren, die er wél horen te zijn. Door onbekende oorzaak is bij Alopecia de haarcyclus verstoord waardoor haren niet meer terug groeien na het loslaten van dode haren. Naast complete kaalheid zijn er ook dwergkeesjes met een verminderde vachtkwaliteit.

De dermatologie afdeling van het Evidensia Dierenziekenhuis Arnhem start een onderzoek naar Alopecia en slechte vachtconditie (‘wooly coat’) bij dwergkees honden. Voor dit onderzoek verzamelen wij informatie, denk hierbij aan medische gegevens, foto’s en bevindingen van huid- en haarmonsters.

Het onderzoek zal bestaan uit 3 onderdelen. Weefselonderzoek bij honden met verschillende vachttypes en kaalheid, onderzoek naar de haarstructuur van de wooly coat vacht en een uitgebreide enquête onder hondeneigenaren.

Wij zijn opzoek naar dwergkees honden die kaalheid vertonen en waarbij nog geen diagnose is gesteld. Deze dieren ontvangen wij graag op onze poli. Daarnaast willen wij dwergkees eigenaren vragen de enquête in te vullen, dit kan ongeacht het vachttype en het wel dan niet hebben van vachtproblemen of kaalheid.

Het invullen van de enquête zal gemiddeld 10-15 minuten van uw tijd vragen. Wij zullen uw gegevens zorgvuldig en anoniem verwerken. Gezien de grootschaligheid van dit onderzoek, kan er verder geen individuele correspondentie over eventuele uitslagen plaatsvinden.

Voor de honden die met klachten die onze poli bezoeken geldt dit uiteraard niet, aanvullende onderzoeken, diagnose en therapeutische mogelijkheden worden voor deze honden wel met de eigenaar besproken.   

Alvast hartelijk dank voor uw tijd en voor uw deelname. 

Klik hier voor de enquête. 

 

TEAM Dermatologie

Read more about Annette van der Lee
Annette van der Lee - Dierenarts Specialist Dip. Dermatologie

Annette van der Lee

Dip. ECVD Dierenarts Specialist Dip. Dermatologie
Lees info
Read more about Ilse van Hensbergen
Ilse van Hensbergen - Dierenarts Dermatologie, Specialist in opleiding

Ilse van Hensbergen

Dierenarts Dermatologie, Specialist in opleiding
Lees info
Read more about Jolein Boekhoven
Jolein Boekhoven - Paraveterinair

Jolein Boekhoven

Paraveterinair
Lees info
Read more about Kelly van Amersfort
Kelly van Amersfort - Dierenarts Dermatologie, Specialist in opleiding

Kelly van Amersfort

Dierenarts Dermatologie, Specialist in opleiding
Lees info
Read more about Lisa Overweg
Lisa Overweg - Paraveterinair

Lisa Overweg

Paraveterinair
Lees info
Terug naar Discipline overzicht