Tandheelkunde en Kaakchirurgie

Gezond gebit

Tandheelkunde & Kaakchirurgie

Binnen deze discipline worden alle aandoeningen behandeld die met de mondholte, kaken en aangezicht te maken hebben. Naast honden en katten zijn er uiteenlopende diersoorten die hiermee te maken hebben en dus behandeld kunnen worden van konijnen tot olifanten aan toe. Problemen met het voedselverwerkingsapparaat hebben een grote impact op het algehele welbevinden van een dier en dienen dan ook altijd behandeld te worden. Bij EDZ Arnhem kan uw dier terecht voor gebitsreinigingen en specialistische handelingen zoals behandeling van tandfracturen, wortelkanaalbehandelingen en plaatsen van protheses. Daarbij is het mogelijk om ook röntgenfoto’s van gebitselementen te maken om de tanden en omringende structuren beter te kunnen beoordelen.

Tot de behandelmogelijkheden horen:

  • Stomatologie

Hier vallen de behandeling van alle soorten ontstekingen in de mondholte onder, parodontologie is hier een groot onderdeel van waar men zich richt op de tandvleesontstekingen en losse gebitselementen. Gebitsreinigingen en extracties maar ook speciale chirurgie zoals guided tissue regeneration, om tanden weer stevig in de kaak te groeien, maken hier deel van uit

  • Endodontologie

Hieronder vallen alle facetten van wortelkanaalbehandelingen waarbij tanden die een open wortelkanaal hebben door trauma weer gerestaureerd worden.

  • Restauratieve tandheelkunde

Hierbij gaat het om de restauraties met composietvullingen aan beschadigde gebitselementen. Een belangrijk deel hiervan vormt ook de prosthodontologie, het maken van kunstkronen van bv roestvrij staal op beschadigde gebitselementen.

  • Orthodontie

Hieronder worden alle ingrepen verstaan die tot een betere inbeet, occlusie, van het gebit moeten leiden, gebitsregulatie. Dit loopt van het plaatsen van beugels en het verlengen van kronen tot soms zelfs het opofferen van tanden door extractie om het ongemak voor het dier te verminderen.

Terug naar Discipline overzicht