Het verhaal van Sköll

Sköll is een Hovawart mannelijke kruising van 6,5 jaar oud. Sköll komt oorspronkelijk uit Foto van SköllSpanje. Sköll werd samen met zijn zusje geadopteerd, maar helaas toonde Sköll de eerste nacht een probleem: hij kon zijn urine niet ophouden. De keuken leek wel overstroomd. Initieel werd er gedacht dat dit stress zou kunnen zijn na een lange reis vanuit Spanje naar Nederland. De tweede nacht was het echter ook raak, maar werd er ook opgemerkt dat Sköll ook heel erg veel dronk. Dit samen zorgde ervoor dat een bezoekje aan de dierenarts nodig was. Er volgde een volledige screening en compleet bloedonderzoek. De uitslag was eenduidig: Sköll heeft diabetes mellitus, oftewel suikerziekte. Deze diagnose is vaak vrij eenvoudig te stellen, maar de behandeling en het goed reguleren van de suikerziekte kan nog wel eens wat voeten in aarde hebben.

Diabetes is een ziekte dat regelmatig voorkomt bij onze huisdieren. Bij de honden zien we vaak een type I diabetes. Dit betekent dat het een primaire oorzaak bij de alvleesklier heeft en er te weinig insuline wordt gevormd. Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat suiker vanuit het bloed opgenomen kan worden in de cellen van de verschillende organen om als brandstof te dienen. Bij de katten zien we vaker een type II diabetes, waarbij er secundair een ongevoeligheid voor insuline wordt gezien en bij katten kan dit een onderliggende oorzaak hebben. Bij katten kan het nog suikerziekte in sommige gevallen genezen en is het dus omkeerbaar, maar bij honden is het helaas onomkeerbaar. Sköll zou de rest van zijn leven tweemaal per dag geprikt moeten worden met insuline. Hij zal ook een speciaal dieet nodig hebben en veel beweging. Slecht gereguleerde patiënten met diabetes kunnen veel problemen krijgen. Bij het slecht opnemen van suikers in het lichaam door gebrek aan insuline kan een hond (of kat) in een diabetes keto-acidose terecht komen. Honden of katten met deze complicaties zien we ook regelmatig in de opname van ons dierenziekenhuis en zij hebben dan ook een zeer intensieve behandeling nodig.

Met Sköll gaat het nu gelukkig zeer goed. Hij is veel vet verloren, maar heeft daarvoor veel spiermassa in de plaats gekregen. Zijn diabetes is onder controle, hij plast en drinkt minder. Hij huppelt als een puppy rond en vraagt om veel aandacht. Met een goede monitoring zal hij vooruitzicht hebben op een goed leven.



 

 

Terug naar de homepagina