Het verhaal van Sköll

Sköll is een Hovawart mix van 6,5 jaar, mannelijk gecastreerd. Sköll komt oorspronkelijk uit Spanje. Sköll werd samen met zijn zusje geadopteerd. Helaas toonde Sköll de eerste nacht een probleem: hij kon zijn urine niet ophouden. De keuken was overstroomd. Initieel werd er gedacht dat dit stress zou kunnen zijn. Lange reis vanuit Spanje naar Nederland. De tweede nacht was het echter ook raak maar werd er ook opgemerkt dat Sköll ook heel erg veel dronk. Dit samen zorgde ervoor dat een bezoekje aan de dierenarts nodig was. Er volgde een volledige screening en compleet bloedonderzoek. De uitslag was eenduidig: Sköll heeft diabetes.

Foto van SköllDiabetes is een ziekte dat regelmatig voorkomt bij onze huisdieren. Bij honden zien we vaak een type I diabetes. Dit betekent dat het een primaire oorzaak bij de alvleesklier heeft en er te weinig insuline wordt gevormd. Bij katten is dit vaak anders; we zien dan vaak een type II, waarbij er secundair een ongevoeligheid voor insuline wordt gezien. Bij honden is het onomkeerbaar. Sköll zou de rest van zijn leven tweemaal per dag geprikt moeten worden met insuline. Hij zal ook een speciaal dieet nodig hebben en veel beweging. Slecht gereguleerde patiënten met diabetes kunnen veel problemen krijgen. Bij het slecht opnemen van suikers in het lichaam door gebrek aan insuline kan een hond (of kat) in een diabetes keto-acidose terecht komen. Dit betekent dat het lichaam sterk verzuurd, doordat er ketonen gevormd worden omdat suikers niet verbrand kunnen worden. Het lichaam kan deze zuurtegraad niet aan en meerdere processen zeggen dan “stop”. Dit is levensgevaarlijk.

Met Sköll gaat het nu zeer goed. Hij is veel vet verloren en heeft daarvoor veel spiermassa in de plaats gekregen. Zijn diabetes is onder controle, hij plast en drinkt minder. Hij huppelt als een puppy rond en vraagt om veel aandacht. Hij zal de rest van zijn leven gelukkig en vrij door kunnen brengen.

 

Terug naar de homepagina